Het vertrouwen in de huizenmarkt is flink gestegen sinds het kabinet vorige week aankondigde om de overdrachtsbelasting te verlagen. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag waarin het vertrouwen in de woningmarkt voor en na de aankondiging van deze maatregel vergeleken werd.

Vorige week dacht slechts 15 procent dat de situatie op de Nederlandse huizenmarkt het komende halfjaar zou verbeteren, deze week is dat gestegen naar 33 procent. Aan de onderzoeken deden 15.000 mensen mee.

Kopers en verkopers positief

De deelnemers die nu als koper of verkoper actief zijn op de huizenmarkt zijn het meest optimistisch. Van de mensen die een huis zoeken verwacht meer dan de helft (55 procent) dat de maatregel voor een flinke impuls gaat zorgen. En 52 procent van de mensen die hun huis in de verkoop hebben staan gelooft in een positief effect.

Nieuwe kopers?

Een belangrijke vraag is of de maatregel nieuwe kopers over de streep trekt om de markt op te gaan. In het onderzoek gaven ruim 2000 mensen vorige week aan dat ze de aankoop van een huis uitstelden omdat ze de markt te onzeker vinden. Van deze groep zegt nu één op de zeven dat ze door het verlagen van de overdrachtsbelasting het komend jaar toch een huis willen kopen. Het gaat hierbij vaker om mensen die al een koophuis hebben, en minder om starters.

De helft van alle deelnemers (49 procent) denkt dat er niet veel zal veranderen op de woningmarkt en 13 procent denkt nu dat de situatie zal verslechteren.

Huurders ontevreden

De aanpak van de overdrachtsbelasting wordt niet door iedereen als positief ervaren.

82% van de deelnemers met een huurhuis vindt het niet eerlijk dat het kabinet wel de huizenkopers tegemoet komt, maar geen maatregelen neemt om de huurlasten te verminderen.

Over de onderzoeken

Het eerste onderzoek vond plaats van 30 juni tm 1 juli 2011, voordat de vermindering van de overdrachtsbelasting werd aangekondigd.

Het tweede onderzoek vond plaats van 4 tm 5 juli 2011.

Aan beide onderzoeken deden 15.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2010.

Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.