Vandaag is in Gaza de Palestijnse vertaler en stringer Ali Shehda Abu Afash omgekomen. Hij en de Italiaanse Assiocated Press-journalist Simone Camilli werkten aan een verhaal over bommenruimers. Een bom die onschadelijk leek ging toch af. 

Drie politieagenten zijn ook dood en een AP fotograaf raakte zwaargewond. Ali was de producer van Bud Wichers die voor ons in Gaza een verhaal maakte over een gewone Palestijnse familie in oorlogstijd. Hij was 36 jaar en woonde in Gaza. Hij laat een vrouw en twee dochters van 5 en 6 achter. We wensen de naasten van Ali Shehda Abu Afash veel sterkte toe.

update
clock 13-08-2014 17:35

Reactie Bud Wichers:

Ali is dood. Hij was mijn fixer in Gaza. Goedlachs en altijd in voor een grapje begeleidde hij mij door

door de Gazastrook. "Noem mij maar Ali Baba, want ik kan alles fixen. Bij mij ben je veilig." Meteen na onze kennismaking liet hij mij foto's zien van zijn dochters Majoda (5) en Wajoda (6). Apetrots was hij op ze! Zijn vrouw Shireen werkte in het ziekenhuis met babies. "Het is mooi om te zien dat er ondanks de vele doden, ook nieuw leven is in Gaza," vertelde hij mij geëmotioneerd. Ali werd op 30 mei 1977 geboren en werkte onder meer bij het Doha Centre for Media Freedom in Gazastad. Sinds 2008 werkte hij als fixer voor buitenlandse media. Hij hield van reizen en had in tegenstelling to veel Gazanen al veel van de wereld gezien. Zijn paspoort zat boordevol met stempels. In het najaar had hij een reis gepland die hem onder meer naar Nederland zou brengen. Hij vroeg of hij dan bij mij mocht logeren. En als ik terug kwam naar Gaza, en het was wat rustiger, stond zijn deur ook altijd open voor mij. "Ik wil je op mijn Facebook, al je prive nummers, je Twitter en je adres," zei hij voordat ik terugreisde naar Nederland dit weekend. "Weet je zeker dat je niet met me wil trouwen Ali?," grapte ik terug. Mijn laatste contact met Ali was dinsdag. "Ik blijf je op de hoogte, ook als je in Nederland bent". Toen ik vanochtend hoorde dat er een Italiaanse collega was omgekomen appte ik hem gelijk. "Ali weet je al iets meer?" Het bleef stil aan de andere. Tien minuten later wilde ik hem een bericht sturen via Facebook om te kijken of hij meer nieuws had. Zijn foto prijkte prominent op bij de updates. Het bijschrift las: Ali Abu Afash is een Martelaar. - Rust in vrede Ali.