De 87-jarige kinderboekenschrijver Dolf Verroen schreef meer dan 100 kinderboeken, won tal van prijzen, waaronder drie zilveren griffels, maar schreef nooit eerder het Kinderboekenweekgeschenk. Aan dat onrecht kwam dit jaar een eind.

'Oorlog en Vriendschap' is de titel van het boek dat deze Kinderboekenweek gratis wordt weggegeven. Het vertelt het verhaal van Joop, die als 11-jarige meemaakt dat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Het zet de wereld van Joop niet direct op z'n kop, maar gaandeweg gebeuren er dingen die Joop niet snapt: Zijn Joodse klasgenootje Irma komt plots niet meer op school en met z'n beste vriend Kees mag hij niet meer omgaan, want zijn ouders zijn NSB'er en bij Joop thuis zit een onderduiker.

Niet toevallig is de hoofdpersoon Joop 11 jaar: even oud als Dolf Verroen zelf was bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, waarmee het zijn meest persoonlijke boek is. Met Oorlog en Vriendschap besluit hij een lange carrière. In Radio EenVandaag spreekt Verroen uitgebreid over het boek, de oorlog, en ruim 60 jaar schrijven van kinderboeken.