Staatssecreataris Paul Blokhuis wil dat zo weinig mogelijk mensen roken en heeft daarom een concept-akkoord opgesteld met gezondheidsorganisaties en anti-rookverenigingen. De tabaksbranche is niet blij en spreekt van een ’dictaat’.

De roker wordt een paria’ kopt de Telegraaf naar aanleiding van de conceptplannen van het kabinet die zijn uitgelekt. En volgens velen zijn die plannen inderdaad niet mals:

  • Een pakje sigaretten gaat zeker 10 euro kosten
  • In de zorg, bij de overheid en de horeca mag helemaal niet meer gerookt worden
  • Op scholen en sportvelden is straks geen sigaret meer te zien
  • Rookhokken verdwijnen op steeds meer plekken
  • Ook e-sigaretten vallen binnen het rookverbod

Het lijkt erop dat de tabaksindustrie de bui al zag hangen. Uitgerekend deze week startte voormalig aspirant politicus Jan Roos met een anti-betuttelingscampagne, onder meer over roken. Wat bleek even later, de campagne wordt met 42.000 euro gesponsord door de tabakslobby. Wat Jan Roos meteen de bijnaam Jan Rook opleverde. 

Uit eerder onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel blijkt dat een kleine meerderheid voor een verbod is van roken op openbare plekken. In hun eigen gemeente zouden deelnemers het liefst zien dat er een verbod komt in speeltuinen (83%) en rond sportvelden (74%), plaatsen waar veel kinderen zijn.

'Verhoog prijs'

Volgens de rokende deelnemers aan het Opiniepanel heeft het huidige ontmoedigingsbeleid van de overheid, waaronder de foto's op sigarettenpakjes en het rookverbod in de horeca, weinig effect op hun rookgedrag. Het enige wat volgens de meeste van hen echt ontmoedigend werkt, is de prijs van sigaretten verhogen. 

Lees ook:

Het verhogen van het prijs van een pakje sigaretten zou een onderdeel zijn van de nieuwe plannen van het kabinet. En daarmee gaan we volgens het AD richting de top 10 van de wereld. Maar het kan nog veel duurder. In Australië is een pakje nu al 20 euro, en die prijs gaat de komende jaren richting de 25.

Dat betekent trouwens niet dat het aantal rokers daar fors daalt. De afgelopen jaren gebeurde dat met slechts 0,2 procent. Dat lijkt vooral een gevolg van het Australische verbod op e-sigaretten. In andere landen zorgen die voor een daling van het aantal traditionele rokers. En dus zetten de grote tabaksfabrikanten daar nu op in. Dat blijkt ook wel uit de reactie van tabaksfabrikant Philip Morris. Zij zeggen: "We steunen de maatregelen om sigarettenverkoop te ontmoedigen." Maar rookloze alternatieven zouden volgens hen daardoor niet mogen ondersneeuwen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.