De kwaliteit van de verpleeghuiszorg is onderwerp van een heftige discussie: ondergekwalificeerd personeel gecombineerd met meer ‘zware’ cliënten zouden wantoestanden in de hand werken. Zelf de dementerende moeder van de verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn is verstoken van goede zorg, stelt Van Rijn senior.

Soms loopt urine langs haar enkels, zegt de vader van staatssecretaris Van Rijn in een geruchtmakend artikel in het AD. Zijn dementerende vrouw en haar afdelingsgenoten worden bovendien vaak alleen achtergelaten op de afdeling, hij is er dan ‘oppasser’. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft laten weten het betreffende verpleeghuis WZH te onderzoeken.

Volgens patiëntenfederatie NPCF gaat het op meer plaatsen zo. Zijn onze ouderen wel goed af in een verpleeghuis? We spreken erover met Annemarie Boom die haar moeder thuis verzorgt na slechte ervaringen met de verpleeghuiszorg. En, Hetti Willemse die samen met haar collega Tineke verpleeg- en verzorgingshuizen recenseert op onder andere leefbaarheid voor www.zorgvisite.nl. 

In de studio reageert Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg Ronnie van Diemen.