Het is een raar verhaal. Want hoe raak je een 400 jaar oude kerkklok kwijt? Toch overkwam het de Spaanse pastoor Gunero Escudero van het stadje Guadalcanal in Sevilla.

De vier klokken van de Maria ten Hemelvaart-kerk waren er al jarenlang slecht aan toe. De klokken waren gegoten in 1667 en daarna in de toren van het kerkje opgehangen. Sindsdien waren ze niet meer van hun plaats geweest, tot ze eruit gehaald werden voor een restauratie. Het bijzondere verhaal is te lezen in de WereldKrant. 

Vermist in Duitsland

De klokken werden naar een Spaans bedrijf gestuurd, gespecialiseerd in oude kerkklokken. Daar bleek alleen dat één van de vier klokken, door het gebruik van een verkeerde klepel, zo erg was beschadigd dat het Spaanse bedrijf het niet meer zelf repareren kon. Zij stuurden de klok naar een bedrijf in Duitsland, maar kregen weken later de krat leeg teruggestuurd. Het Duitse bedrijf had de klok nooit gezien.

De Spaanse politie wist te traceren dat de klok via Barcelona in België terecht was gekomen, maar na het overladen voor doorzending naar Duitsland ontbrak tot nu toe elk spoor. Doordat de hulp van Europol werd ingeschakeld, is de klok uiteindelijk teruggevonden in een opslagplaats in Nederland. Uit berichtgeving in Spaanse media valt niet te herleiden wáár in Nederland de klok in een loods lag en hoe die daar terecht is gekomen. Feit is wel dat de, nog steeds niet gerepareerde, klok nu terug is in Spanje. De Spaanse fabriek gaat opnieuw proberen de klok naar het bedrijf in Duitsland te sturen, zodat de klok toch nog gerestaureerd kan worden.