Wie is de baas tijdens de bevalling? Een nieuw Manifest voor de Keuzevrijheid voor Zwangeren is er duidelijk over: de vrouw die moet bevallen. Tijdens haar bevalling gaat het niet om wat de verloskundige wil, niet wat de gynaecoloog vindt en ook niet wat de ongeborene op prijs zou stellen. 

De opstellers van het Manifest, de Geboortebeweging en Het Ouderschap, roepen de overheid op om keuzevrijheid tijdens bevallingen vast te leggen in de wet en dit mensenrecht niet verder te schenden.

Aanleiding is de beslissing van het regionaal tuchtcollege Amsterdam om verloskundige Laura van Deth haar beroep niet meer te laten uitoefenen. Van Deth begeleidde vrouwen met riscobevallingen toch thuis, op uitdrukkelijke wens van deze vrouwen. Twee andere verloskundigen werden berispt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg had vier bevallingszaken aan het tuchtcollege voorgelegd, waaronder een bevalling in bad door een vrouw die bloedverdunners slikte.

EenVandaag spreekt met Linda Renters van de beroepsvereniging van verloskundigen KNOV en met een van de opstellers van het Manifest, verloskundige Simone Valk. Zij heeft de tuchtzaken van dichtbij gevolgd en vindt de beslissing van het tuchtcollege in strijd met het verdrag van de rechten van de mens. En over welke mens het in dat verdrag gaat, is Simone Valk zeer duidelijk: de vrouw en niet de ongeborene. Want de ongeborene is juridisch geen bestaande persoon en heeft geen rechten, op het vermogensrecht na. Valk: 'Vroeger werden vrouw en kind als ondeelbare eenheid gezien.

Door alle technieken kunnen we nu in de baarmoeder kijken en zien we een kind in een container en we denken dat we dat kind uit die container kunnen en moeten redden.' De beroepsvereniging voor verloskundigen KNOV zegt in een reactie dat verloskundigen tot het uiterste moet gaan om iemand met een risicobevalling naar het ziekenhuis te krijgen. Mocht de vrouw per se thuis willen bevallen dan moet de verloskundige erbij blijven.' 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.