Pier Luigi Bersani, leider van het centrumlinkse blok in Italië, gaat aan kop in de strijd om het premierschap. Dat bevestigen de eerste exitpolls van publieke omroep RAI. In de verkiezingen die gisteren en vandaag plaatsvinden moet ook Berlusconi niet onderschat worden.

Update 15.00 uur: In de eerste exitpolls voor de verkiezingen over het Huis van Afgevaardigden gaat de partij van Bersani aan de leiding met 35-37 procent van de stemmen. Vlak daarachter staat Berlusconi's partij met 29-31 procent van de stemmen. Grillo, vooral populair onder jongeren, haalt tussen de 19-21 procent en oud-premier Monti staat op 8-10 procent. 

Vanwege een andere telling van de stemmen voor de Italiaanse Senaat is het nog niet duidelijk of Bersani of Berlusconi daar de meerderheid haalt. Wel lijkt het erop dat de partij van Monti de kiesdrempel van 10 procent niet gaat halen. Een groot verlies voor de man die door Europa met open armen werd ontvangen. Ook lijkt een stabiele coalitie in Italië ver weg, omdat die zou moeten volgen uit een coalitie van Bersani's en Monti's partijen. Zij hebben samen geen meerderheid

 

In Italië groeit de oud-premier in populariteit door vele televisieoptredens en zijn belofte om  de belasting in het land te verlagen. Europese politici kijken met angst naar de groeiende mogelijkheid van Berlusconi als premier. 

 

Afgelopen weekend zei Eurocommissaris Neelie Kroes bij Eva Jinek op Zondag nog dat ze niet snapte dat "iemand met gezond verstand op Berlusconi zou stemmen." Ook gaf ze aan dat het niet in het belang voor Italië was wanneer Berlusconi opnieuw premier zou worden. 

 

Op de eerste verkiezingsdag heeft 55 procent van de Italiaanse bevolking gestemd. Ten opzichte van de vorige verkiezingen is dat weinig, toen kwam 62 procent opdagen op de eerste dag. De lage opkomst lijkt te komen door het slechte weer. De opkomst van de tweede verkiezingsdag is nog niet bekend.  

 

Vanavond in EenVandaag een gesprek met de topman van Ferrari die zijn zorgen uitspreekt over de verkiezingen in het land. Ook hij vindt dat een eventuele herverkiezing van Berlusconi als premier slecht zou zijn voor het land en de economie.