Zondag gaat Duitsland naar de stembus en de verwachting is dat de CDU en SPD als grootste partijen uit de bus komen. Welke koers gaat de Duitse politiek daarna varen en wat gaat Nederland hiervan merken?

Vorig jaar werd er voor 84 miljard euro aan goederen naar Duitsland geëxporteerd en daarmee is het buurland onze belangrijkste handelspartner. De meeste handel wordt gedreven met Nordrhein Westfahlen, de deelstaat die langs de oostgrens van Nederland is gelegen. Vanwege de enorme transportlijnen en het handels- en forenzenverkeer  zijn Duitse beleidsaanpassingen direct te voelen in Nederland. Met name in de grensregio.

Meer aandacht voor verkiezingen Duitsland

Paul Sars , hoogleraar Duitse Cultuur en Taal aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, volgt de Duitse verkiezingen op de voet. Invloed van kleinere partijen zoals Die Grünen op het beleid van Merkel en Schulz  zou al kunnen betekenen dat er bijvoorbeeld een groot windmolenpark aan de grens van Nederland verschijnt. Meer invloed van Schulz kan effect hebben op Duitse bedrijven in Nederland. Met belastingtoepassingen kan hij proberen deze naar Duitsland te trekken. En tol op de Duitse snelwegen: dat gaat iedereen merken die naar of via Duitsland wil reizen.

Sars hoopt, juist vanwege deze directe gevolgen, dat er in Nederland meer aandacht komt voor de Duitse verkiezingen. Want ook al lijken ze saaier dan de breed uitgemeten Amerikaanse verkiezingen, die in Duitsland hebben hier grotere invloed.