Driekwart van de asbestslachtoffers heeft de grootst mogelijke moeite om schadevergoeding te krijgen van hun oud-werkgever. Wanneer zij de verschrikkelijke diagnose krijgen, is het feit vaak al verjaard.

Mensen die met asbest hebben gewerkt worden soms pas na veertig jaar ziek. Eerder hebben zij dus niet kunnen aankloppen bij hun werkgever. Velen van hen sterven binnen 1 jaar en kunnen naar de schadevergoeding fluiten. Onrechtvaardig, vindt de Tweede Kamer. Het parlement heeft het kabinet opgeroepen hier verandering in te brengen. 

Het kabinet onderzoekt nu wat er aan de verjaring gedaan kan worden. Lukt het om werkgevers vrijwillig van de verjaring af te laten zien? Of moet het bij wet geregeld worden? Hoe dan ook, de verjaring gaat op de schop.

In de steek gelaten

Voor Harry de Wit uit Veldhoven komt dit waarschijnlijk te laat. Hij heeft kanker in zijn longen, veroorzaakt door het werken met asbest bij Philips. Tot nu toe heeft hij geen cent schadevergoeding ontvangen van zijn oud-werkgever. Oneerlijk, vindt hij, maar een juridisch gevecht aangaan is financieel te riskant. ,,Ik voel me in de steek gelaten maar ik ben een te kleine jongen om dit gevecht te winnen.’’

Advocaat Joyce Matthijssen, gespecialiseerd in asbestzaken, snapt dit: ,,Je kunt er nooit zeker van zijn dat je dit wint. Deze zaken zijn heel lastig. Het is Russisch roulette.’’