De Amerikanen zijn boos op Nederland. Niet in het openbaar, maar diplomatiek staat de verhouding onder druk. Nederland weigert namelijk enkele Guantanamo Bay-gevangenen op te nemen. En dat begrijpen de Amerikanen niet, want juist Nederland had toch allerlei morele bezwaren tegen het Amerikaanse gevangeniskamp?

De kwestie wordt sinds een publicatie in de Volkskrant niet meer alleen in de achterkamertjes besproken, maar wordt zelfs in verband gebracht met de wens van Nederland voor een niet-permanente zetel in de VN Veiligheidsraad.

Loopt Nederland die benoeming mis als straf voor het 'Nee' tegen de Verenigde Staten? Of speelt Nederland hoog spel en zal het uiteindelijk toch toestemmen om vervolgens de beloning in de vorm van een VN-zetel binnen te slepen?

In EenVandaag een gesprek met directeur Rob de Wijk van denktank HCSS en Ben Bot, die zelf als minister van Buitenlandse Zaken betrokken was bij deze kwestie.

Moet Nederland ex-Guantanamo gevangenen opnemen? In juni vroeg de Amerikaanse president Obama minister Koenders of Nederland twee vrijgesproken ex-gedetineerden wil opnemen. Kijk een uitzending hierover terug:

Omar Khadr kwam op zijn vijftiende in Guantanamo Bay terecht. Kijk een item over de jongste gedetineerde van Guantanamo terug: ? 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.