Dementerenden en hun familie kunnen nu hun persoonlijke verhaal kwijt bij de Dementie Verhalenbank die volgende week wordt geopend. Een bijzonder initiatief waar mensen gehoord worden en hun ervaringen kunnen delen.

Tegelijkertijd gaan wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam de verhalen onderzoeken. De gegevens die daaruit komen kunnen van onschatbare waarde zijn om te komen tot betere zorg en vooral een betere kwaliteit van leven voor dementerenden. 

In EenVandaag een uitgebreid portret van Gerard en zijn vrouw Liz. Gerard kreeg in 2010 na een lange carrière als hersenwetenschapper de diagnose Alzheimer. Wat doet dat met hem en zijn gezin? Verder een gesprek met initiatiefneemster van de verhalenbank en hoogleraar Langdurige Zorg Anne-Mei Thé

In Friesland, bij de Kwadrantgroep -een grote zorginstelling - gaan ze ermee aan de slag. Nieuwe inzichten en oplossingen die voortkomen uit de persoonlijke verhalen worden daar de komende jaren uitgeprobeerd. Liz Cramer, de vrouw van alzheimerpatient Gerard Smit, werkt er als manager. 

Op vrijdag 23 januari a.s. is de start van de dementie verhalenbank in Amsterdam. Gerdie Verbeet, oud-tweede kamervoorzitter, geeft de aftrap met  haar verhaal over haar demente moeder die inmiddels is overleden.