In Berlijn is een vergeten stuk ontdekt van de originele muur ontdekt die de stad ooit verdeelde in Oost en West. Het stuk muur van 80 meter staat in een bebost gebied in de wijk Schönholz en zou eigenlijk niet meer mogen bestaan. De ontdekking werd gedaan door de lokale historicus Christian Bormann die de vondst bekendmaakte op zijn blog. Hij spreekt van een 'kleine sensatie'.

Op de muur zit zelfs nog de ijzeren opbouw waar ooit het prikkeldraad aan vast zat. Volgens hem gaat het om een stuk zogenaamde ‘oermuur’: een deel van de allereerste bouwfase van de grensmuur. Volgens de officiele papieren waren alle delen van deze oermuur overal verdwenen, omdat ze werden afgebroken bij de komst van de nieuwe muur met daartussen een 'sperrgebiet'. Het stuk van de muur tussen de Schützenstraße en Bahntrasse werd ten onrechte als ‘officieel ontmanteld’ geregistreerd. 

Bormann deed zijn ontdekking al in 1999 maar hield het tot nu toe stil, uit angst voor schatjagers die stukken weg zouden hakken. Nu maakt hij het dan toch openbaar, omdat het stuk van de muur volgens hem nu duidelijk bescherming tegen het weer nodig heeft. Bovendien werd er onlangs een ontsnappingstunnel in de nabije omgeving ontdekt, en hij hoopt dat de muurstrook het onderzoek naar die ontsnappingsroute kan helpen, schrijft de Berliner Zeitung.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.