Tinder en Grindr voor een leuke date, Relatieplanet voor een nieuwe relatie en nu is er ook ‘Met Je Partner' voor nieuwe gezamenlijke vrienden. De website voor koppelvrienden is opgericht door René Appeldoorn en Danny Fransen en bedoeld voor stellen die stellen zoeken.

Voor de duidelijkheid: het gaat hier om vriendschap. Danny: "We zijn geen swingers en het gaat hier niet om partner-ruil."

Danny en René raakten na hun eerdere scheidingen niet alleen hun partner kwijt, maar ook veel vrienden. René: "Ik kwam erachter dat ik veel kennissen had en maar weinig vrienden. Na mijn scheiding zat ik met kerst alleen. Dat was wel confronterend." 
Danny heeft nog wel vriendinnen uit de middelbare schooltijd, maar met hen spreekt ze liever apart af dan met de partners erbij. 

Hoogleraar Sociologie Beate Volker van de Universiteit van Amsterdam vindt de site metjepartner.nl een interessant initiatief.  “Er leeft een maatschappelijk ideaal van de werkende man of vrouw met gezin en een goed gevuld sociaal netwerk, maar in de praktijk hebben mensen helemaal niet zo veel ruimte en tijd over. En dan is de kans groot dat vriendschappen verwateren en je er op een dag achterkomt dat je niet veel vrienden meer over hebt. Zeker na je dertigste blijkt het ontzettend moeilijk om nieuwe vrienden te maken. Ik hoor inderdaad vaker dat mensen niet durven toegeven dat ze geen of maar weinig vrienden hebben."

Vriendschappen zijn complexer geworden

Volker ziet dat koppelvriendschappen in een behoefte voorzien, maar kent geen onderzoek dat aantoont dat koppelvrienden de eigen relatie helpen verbeteren. “Het is uiteraard wel goed voor je relatie iets te ondernemen en samen met anderen leuke dingen te doen. Maar vriendschappen tussen stellen zijn anders dan dyadische vriendschappen; ze zijn complexer, gewoon omdat er meer mensen betrokken zijn. Maar het  is ook moelijker, twee vind je lastiger dan een persoon en je moet het ook nog met je partner erover eens worden.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.