De Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) wil af van de vele verschillende keurmerken in de zorg. Dat zei voorzitter Yvonne van Rooy bij EenVandaag. De vereniging stelt dat het invullen van alle verschillende formulieren en vragenlijsten zo’n 30 procent van de tijd van het ziekenhuispersoneel beslaat.

"Als je een ziekenhuis binnenkomt zie je vaak een groot paneel met allemaal logo’s van allemaal keurmerken van patiëntenverenigingen, en algemene keurmerken. Dat betekent almaar extra werk", aldus Van Rooy. 

Eén keurmerk

Volgens de NVZ-voorzitter zou het veel makkelijker zijn om één algemeen keurmerk in te stellen. "Ziekenhuizen hebben algemene accreditaties waaruit blijkt dat ze voor allerlei zaken op de kwaliteit gecontroleerd zijn. Dan hoef je niet meer al die kleine keurmerken te hebben", stelt van Rooy. "Daar moeten we moet elkaar de stap durven te zetten om te zeggen: we stappen daar van af."

Van Rooy geeft aan dat dit wel in goede samenspraak moet gebeuren met de patiëntenverenigingen. "Zij hebben er ook belang bij dat verpleegkundigen met de patiënten bezig kunnen zijn en niet eindeloos achter de computer zitten om formulieren in te vullen. Daar gaat het ons om."

Van Rooy roept de verschillende patiëntenverenigingen op om dit gezamenlijk op te pakken.