Vandaag is het kabinet Rutte II van VVD en PvdA precies twee jaar aan de macht. Onder het Opiniepanel heerst verdeeldheid over de vraag of het kabinet in die twee jaar belangrijke plannen heeft gerealiseerd. Bijna vier op de tien (38%) vindt van wel, 47 procent vindt van niet. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 25.000 mensen.

Vooral Zeeuwen zijn negatief over de prestaties van het kabinet. Meer dan zes op de tien (61%) van hen vinden niet dat het kabinet belangrijke plannen heeft gerealiseerd.

Vertrouwen

Zeeuwen hebben ook relatief weinig vertrouwen in het kabinet. Twee op de tien (20%) hebben wel vertrouwen, 78 procent heeft weinig vertrouwen. Landelijk heeft een derde (33%) veel vertrouwen in het kabinet. Dat is ongeveer gelijk aan het vertrouwenscijfers op Prinsjesdag, toen 32 procent vertrouwen had. Bij het aantreden van het kabinet in 2012 sprak 42 procent van de ondervraagden zijn vertrouwen uit in de ploeg van Rutte.

Over het EenVandaag Opiniepanel

Aan het onderzoek deden 25.094 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 23 tot en met en 28 oktober 2014.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 70 procent van de panelleden.

De software van de online onderzoeken is van Vision Critical.