Er heerst verdeeldheid over de kabinetsplannen om Nederland op termijn in te delen in vijf landsdelen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 22.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Vooral deelnemers uit Friesland vinden het een slechte zaak om Nederland in te delen in vijf landsdelen (76 procent), maar ook Limburgers, Zeeuwen, Drenten, Brabanders, en Flevolanders zijn in meerderheid tegen. Zij vinden hun provincie te uniek voor een fusie met andere provincies. De grootste groep Groningers, Noord-Hollanders en Zuid-Hollanders vinden de provinciale herindeling juist een goede zaak.

Het is nog niet duidelijk hoe de landsdelen eruit moeten zien. Met de meeste provincies wordt nog gesproken. In het regeerakkoord staat alleen dat Noord-Holland, Utrecht en Flevoland worden samengevoegd. Een meerderheid van de inwoners uit deze drie provincies is hier echter tegen.

Noord-Hollanders willen liever dat hun provincie wordt samengevoegd met Zuid-Holland. Onder Zuid-Hollanders worden ook hun bovenburen het meest genoemd als favoriete fusiepartner. De grootste groep Utrechtenaren wil het liefst dat Utrecht met Gelderland wordt samengevoegd, in plaats van met Noord-Holland en Flevoland. Echter, onder Gelderlanders wint Utrecht het als provincie waar per se niet mee gefuseerd moet worden. Noord-Holland wordt onder Flevolanders het meest genoemd om mee samengevoegd te worden. Utrecht is juist minder geliefd.

Ook inwoners van de provincies waar nog mee gesproken moet worden hebben hun voorkeur uitgesproken voor een fusiepartner. Overijssel is onder Gelderlanders het populairst om mee te worden samengevoegd. Die liefde is wederzijds; bijna de helft van de Overijsselaren noemt Gelderland. Groningen is een populaire partner. Zowel Drenten als Friezen noemen Groningen het meest op de vraag met welke provincie zij het liefst zien dat hun provincie wordt samengevoegd. Onder Groningers wint Drenthe het van Friesland. Met Friesland wil de grootste groep Groningers juist niet fuseren. Zeeuwen en Limburgers willen het liefst dat hun provincie wordt samengevoegd met Noord-Brabant. De grootste groep Brabanders kiest voor Limburg.

Over de plannen voor een gemeentelijke herindeling zijn de kiezers negatiever dan over de provinciale herindeling.

In het regeerakkoord staat dat Nederland op termijn alleen nog gemeenten moet hebben met 100.000 inwoners of meer. Op dit moment hebben 26 van de 410 gemeenten in Nederland zoveel inwoners. Een meerderheid van 60 procent vindt gemeentelijke herindeling een slecht plan. Met name Friezen (71 procent) en Flevolanders (70 procent) zijn negatief.

Klik hier om de uitslag van het onderzoek voor uw provincie te bekijken.

Een groot aantal regionale omroepen heeft bericht over deze uitslagen. Klik op een provincie om deze bijdragen te zien.