De 25 verdachten van de Decembermoorden in Suriname moeten gewoon voor de rechter verschijnen.  Dat heeft de krijgsraad deze week bepaald. Ook voor Desi Bouterse, toen bevelhebber van het leger en nu president van Suriname, gaat het proces door. Op 8 december 1982  zijn vijftien mannen van hun bed gelicht, meegenomen naar Fort Zeelandia en daar doodgeschoten door de militairen die toen onder leiding van Desi Bouterse stonden. 

Het strafproces dat in november 2007 van start ging, werd in 2012 stilgelegd. Toen is in het parlement een amnestiewet aangenomen waardoor de mensen die verantwoordelijk zouden zijn voor de moorden, niet meer vervolgd konden de worden. 

Opluchting

In EenVandaag een gesprek met Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden. Sinds de stopzetting heeft het team van advocaten waar hij mee samenwerkt er alles aan gedaan om het besluit terug te kunnen draaien. Dat is nu dan eindelijk gelukt.

Ook een gesprek met Ruben Rozendaal in EenVandaag. Hij is een van de zestien mannen die betrokken was bij de militaire staatsgreep in Suriname in 1980. Tijdens de Decembermoorden was Rozendaal degene die twee van de vijftien mannen thuis heeft opgehaald en naar Fort Zeelandia bracht, en dat maakt ook hem een verdachte in het proces. Rozendaal was een goede vriend van Bouterse.

Het was dan ook een grote verrassing dat hij later terug kwam op zijn eerder afgelegde getuigenis en een behoorlijk belastende verklaring voor Bouterse aflegde bij de krijgsraad. Rozendaal is ziek, hij heeft een ernstige nieraandoening. De ziekte heeft hem aan het denken gezet en daarom besloot hij de verklaring af te leggen. Hij beseft wel dat een uitspraak van de rechter ook voor hem verkeerd kan uitpakken: hij heeft immers slachtoffers thuis opgehaald.

Ook spreken we oud-militair en verdachte van de Decembermoorden Edgar Ritfeld. Dee verdachte wil vrijspraak en is blij dat het megaproces wordt hervat.