De man die ervan wordt verdacht donderdagavond in Maastricht een man en een vrouw te hebben doodgestoken en twee mensen te hebben verwond, kan nog niet worden gehoord. Hij ligt met verwondingen in het ziekenhuis.

Volgens een woordvoerder van de politie heeft de verdachte nog geen contact gehad met een advocaat. Bovendien is het ziekenhuis niet de aangewezen plek om de verdachte te horen, aldus de woordvoerder.

Bij een ruzie in Maastricht werd gisteravond in de Botsaartstraat een man doodgestoken. Circa tien minuten later vond op de Joseph Postmesstraat een vechtpartij plaats. Een vrouw kwam daarbij door messteken om het leven. Nog eens twee personen raakten gewond.

Relatie 

Volgens de politie gaat het om een 37-jarige man die werd aangehouden in een moskee. “Wat zijn rol en motief is, wordt op dit moment nog onderzocht”, aldus de politie. “We hebben nog niet met de slachtoffers en verdachte kunnen spreken, waardoor nu ook nog niet duidelijk is of er bijvoorbeeld een relatie is tussen de personen.”

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zei vrijdag dat het om een “heel verward persoon" gaat. Hij noemt de gebeurtenissen “buitengewoon tragisch". 

Geen terroristische daad 

Gisteravond na het incident verspreidden de geruchten zich al snel dat het mogelijk om terreurdaad zou gaan. Internationale media namen de geruchten over.

De politie ontkrachtte die gedachte echter al vrij snel en meldde donderdagavond geen aanleiding te hebben om van een terroristische daad uit te gaan. Zowel de omgekomen slachtoffers als de vermoedelijke dader komen volgens buurtbewoners uit Syrië. De verdachte zou een familielid zijn van de doodgestoken man en vrouw. 

Leed 

Ook minister-president Mark Rutte benadrukt dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat er voor de steekpartijen terroristische motieven waren. Na afloop van de EU-top in Brussel haastte de premier zich om een toelichting te geven. 

De premier zei te hebben gesproken met de plaatselijke politie, de burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof. “We moeten vaststellen dat er heel veel leed is in Maastricht. Ik wil mijn medeleven betuigen met de families van de slachtoffers. Het is vreselijk nieuws."

update
clock 15-12-2017 01:00

De politie heeft vrijdagmiddag de identiteit bekendgemaakt van de man en de vrouw die donderdagavond in Maastricht werden doodgestoken. Het gaat om een 46-jarige man die bij zijn woning aan de Botsaartstraat werd gedood en een 56-jarige vrouw die op de Joseph Postmesstraat om het leven werd gebracht. De 21-jarige dochter van de overleden vrouw raakte gewond en ligt in het ziekenhuis. Ook een 50-jarige man liep verwondingen op, maar is weer uit het ziekenhuis ontslagen. Over de achtergrond van de geweldsexplosie kan of wil de politie nog niets zeggen. De politie heeft een team van twintig rechercheurs op de zaak gezet.