Tijdens een demonstratie tegen politiegeweld in Dallas zijn vijf agenten doodgeschoten. Zeven andere politiemannen en twee burgers raakten gewond.

De agenten zouden zijn beschoten door een sluipschutter.

In de stad in Texas was een betoging aan de gang naar aanleiding van de schietpartijen in Minnesota en Louisiana, waar deze week zwarte mannen door de politie werden doodgeschoten. Voor de schietpartij verliep de betoging volgens de lokale media zonder problemen.

De politie heeft drie verdachten opgepakt. Een vierde is uitgeschakeld. Hij had zich verschanst in een parkeergarage en was omsingeld. 

De Amerikaanse president Barack Obama is ontdaan over het bloedbad in Dallas waarbij vijf politiemensen omkwamen en zes anderen gewond raakten. De daad vervult hem met afschuw, zei hij. Hij sprak van een gerichte aanval op de politie.

Obama reageerde vanochtend op het drama vanuit de Poolse hoofdstad Warschau, waar hij aanwezig is op de NAVO-top. De president zegde de autoriteiten in de Texaanse stad zijn volledige steun toe bij de afwikkeling van het drama. 

In EenVandaag een gesprek met antropoloog Sinan Çankaya. Hij doet onderzoek naar geweld en politiecultuur. Ook spreken we met de Amerikaan Sam Jones. Hij is basketbaltrainer in Den Bosch. 

Kijk hieronder voor updates:

update
clock 08-07-2016 15:05

Verdachte was boos over recent dodelijk politiegeweld

Een van de verdachten van de schietpartij in de Amerikaanse stad Dallas gisteravond wilde naar eigen zeggen blanke mensen doden, en dan vooral politieagenten. Dat heeft politiechef David Brown gezegd.

Drie verdachten van de schietpartij zitten vast, een vierde verschanste zich na de schietpartij in een parkeergarage en bleef daar uren zitten. Die verdachte zou tegen de politie hebben gezegd dat hij boos was over de recente incidenten waarbij zwarte mensen werden doodgeschoten door blanke agenten. Nadat de onderhandelingen waren mislukt gebruikte de politie een robot met een explosief erop gemonteerd om de verdachte uit te schakelen, aldus Brown.