Vandaag begint misschien wel het proces van het jaar, over de Boston marathon bombing in 2013. Verdachte Dzhokhar Tsarnaev staat mogelijk de doodstraf te wachten. 

Maar daar moet, volgens goed Amerikaans gebruik, nog wel een jury mee instemmen. En juist die jury wordt vanaf vandaag geselecteerd. Daarover is nogal wat te doen. Advocaten van de verdachte willen dat de zaak buiten Boston wordt behandeld; zij vrezen dat de jury mogelijk te bevooroordeeld is.

We praten over deze kwestie met advocaat Bart Stapert. Hij staat in de VS veel mensen bij in zaken waarin de doodstraf wordt geëist.

Tsarnajev wordt samen met zijn broer verdacht van het plegen van een aanslag tijdens de marathon van Boston in 2013. Dzjochar werd uiteindelijk gevangengenomen, zijn broer Tamerlan kwam om tijdens een vuurgevecht.

Tijdens de marathon ontploften twee snelkookpannen die verborgen waren in rugzakken. Er kwamen drie mensen om en 260 mensen raakten gewond.

Tsarnajev was tijdens de aanslag 19 jaar. De enige verklaring voor de aanslag heeft hij aan de binnenkant van een boot geschreven waar hij verborgen heeft gezeten na de aanslag. 'De regering van de VS doodt onschuldige burgers. Wij moslims zijn één. Wanneer je één van ons verwondt, verwond je ons allen.'

Kijk hier de reportage van EenVandaag vlak na de aanslag terug: