Zwanendriften wordt verboden vanaf 1 juli volgend jaar. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. Dijksma had al eerder aangekondigd dat ze met een verbod zou komen. 

'Er komt nu een einde aan het leed dat zwanendriften met zich meebrengt. Dit beroep is niet meer van deze tijd', aldus Dijksma.

De zwanendrifters zullen geen schadevergoeding ontvangen. Ook vindt er geen uitkoop plaats, zo laat het ministerie van Economische Zaken weten aan EenVandaag.

Zwanendrifters vangen de grote zwemvogels, waarbij een stuk van het vleugelbot wordt afgeknipt, leewieken heet dat. De zwanen kunnen daardoor niet meer vliegen. De geleewiekte knobbelzwanen worden gehouden in de vrije natuur en de jongen worden verkocht.

Vanaf 2018 wordt ook het leewieken verboden. Dat mag nu uitsluitend gedaan worden door dierenartsen.

Het verbod op het zwanendriften gaat pas per 1 juli in. Dit komt omdat wetswijzigingen over het algemeen alleen op 1 januari of 1 juli worden doorgevoerd. Het doorvoeren van dit verbod kan nog niet gerealiseerd worden voor 1 januari omdat dit te kortdag is. 

Begin mei bleek uit een uitzending van EenVandaag dat zwanendrifters zich niet aan de regels hielden en de dieren werden mishandeld. Ook een klokkenluider die de zwanendrifters volgde en hun praktijken vastlegde op camera werd mishandeld. Hierna beloofde staatssecretaris Dijksma zwanendriften te gaan verbieden. Kijk de uitzendingen van EenVandaag hieronder terug.