Dat het in Haren volledig uit de hand liep komt voor veiligheidsexperts niet als een verrassing. De Veiligheidsregio Groningen, waar Haren onder valt, blijkt volgens de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken al sinds zijn oprichting in 2010 onder de maat te presteren. Voorzitter Rehwinkel van de Veiligheidsregio Groningen werd pas op de avond van de rellen in Haren betrokken bij de besluitvorming.

In mei 2010 kwam een zeer kritisch inspectierapport uit dat Groningen ernstig op de vingers tikte. Daardoor moest het volgens kenners in Haren wel misgaan.

Eerder al verliep de crisisbeheersing rondom de watersnood in Noord-Groningen in januari 2012 allesbehalve soepel en was er kritiek op de rol van voorzitter van de Veiligheidsregio, de Groningse burgemeester Peter Rehwinkel.

In het 'Onderzoek Rampenbestrijding op Orde eind 2009' van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid, gepresenteerd in mei 2010, constateerde de inspectie dat er veel mis is met het 'informatiemanagement', dat de 'bezetting van sleutelfuncties niet gegarandeerd is' en dat tijdens een test verschillende functionarissen niet op tijd aanwezig waren.

Consequenties

In de uitzending van EenVandaag spreken experts hun verbazing uit over het besluit van de voorzitter van de Veiligheidsregio, burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen, om in april 2012 meer afstand te nemen van de Veiligheidsregio. Hij draagt dan de dagelijkse bestuurlijke taken over aan de burgemeester van Hoogezand-Sappemeer.

Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap en directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is niet gelukkig met dat besluit: 'Je moet je afvragen of je dit soort verschuivingen van verantwoordelijkheden zomaar kunt doen. Of men wel overziet wat de consequenties zijn in de praktijk. Er moet intensief contact zijn tussen een politiecommissaris en een korpsbeheerder. Het is niet handig als die in verschillende gemeenten zitten.'

Dreiging

De verdeling van taken volgt op de wateroverlast in Noord-Groningen van januari 2012. De Veiligheidsregio nam toen ingrijpende beslissingen, reden voor een evaluatie die aankomende vrijdag wordt gepresenteerd. Ook het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid heeft voor deze evaluatie onderzoek gedaan. Tijdens de wateroverlast nam niet voorzitter Peter Rehwinkel de belangrijkste beslissingen, maar de burgemeesters van Hoogezand-Sappemeer, Yvonne van Mastrigt, en de burgemeester van Ten Boer.

'De voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen had daar het heft in handen moeten nemen. Er was dreiging van een bovenregionale ramp. In Haren is er niet eens verder opgeschaald. Dat had wel gemoeten, want nu liet de voorzitter van de Veiligheidsregio (burgemeester Peter Rehwinkel, red.) het over aan de burgemeester van Haren, die het weer overliet aan de politiecommissaris, die de zaak niet goed heeft ingeschat'.

In een reactie aan EenVandaag laat burgemeester Rehwinkel, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, weten dat hij voorafgaand aan de rellen geen rol heeft gespeeld in de besluitvorming rondom de situatie in Haren.

Download

Download

Download

Download

Download