Wim Eilert van de vakbond voor rijdend personeel (VVMC) pleit ervoor om spoorwegovergangen door ondergrondse tunnels te vervangen om ongelukken zoals in Oss te voorkomen. Want behalve veel leed bij de familie in Oss en de omgeving, is het werk voor machinisten vaak niet zonder traumatische incidenten zoals suïcide en ongelukken op het spoor. 

Suïcide en ongelukken

Liesbeth Renckens is klinisch psycholoog bij het Instituut voor Psychotrauma (IVP) en heeft veel ervaring in de hulpverlening aan machinisten. “Een ongeluk zoals in Oss heeft vaak nog meer impact op een machinist dan een suïcide. De machteloosheid, en daarom de impact op iemands psyche, is bij een ongeluk zoals in Oss nog groter.” 

Er zit dus blijkbaar in de beleving toch verschil tussen het meemaken van een drama van iemand die zelf kiest om uit het leven te stappen en een ongeluk zoals in Oss gisteren. "Al kan je nooit leed met leed vergelijken, iedereen reageert anders”, zegt Renckens. 

Je blijft kwetsbaar

Het is volgens Renckens goed om mensen direct na een ongeluk op te vangen. Veel vervoersbedrijven doen dat voor hun chauffeurs met behulp van een team dat collegiale opvang biedt. Dit zijn mensen die je werk goed kennen en ervaringsdeskundige zijn. Bij de NS heet die dienst Vangrail.

Voor sommigen is die opvang genoeg. Ook worden er groepsopvang aangeboden aan werknemers die iets naars hebben meegemaakt. Volgens Renckens heeft maar een kleine groep machinisten na een ongeluk of suïcide blijvende klachten: “Maar een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS), waarbij mensen onder andere last hebben van herbelevingen en nachtmerries, komt zeker voor. Gelukkig is een PTSS goed te behandelen. Maar sommige mensen die te maken hebben gehad met PTSS blijven kwetsbaar", zegt Renckens.

Oud zeer bij machinisten

“Oud zeer komt vaak voor bij machinisten als er ergens weer een ongeluk gebeurt op het spoor. Het is een gevoelig onderwerp. Wij helpen machinisten te beseffen dat het niet erg is om iets opnieuw te voelen of als er iets ouds wordt aangeraakt. Je mag je best rottig voelen en dat hoeft je niet in je werk te belemmeren”, vertelt Renckens.  

“Wij zien vaak bij ‘hoogrisico’ beroepen, waar je weet dat er nare dingen kunnen gebeuren, zoals suïcide of een ongeluk, dat mensen denken dat ze er maar tegen moeten kunnen. Dat is natuurlijk niet zo”, zegt Renckens. Zijn ziet dat er toenemend aandacht is voor de effecten van schokkende gebeurtenissen op mensen. Dit maakt dat er vaker dan een paar jaar geleden hulp gezocht wordt na een traumatische ervaring tijdens het werk.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.