Steeds meer peuters en  kleuters lopen rond met gaatjes in hun melktandjes. Bij kinderkliniek TandinZicht in de Bilt werden vorig jaar 880 kinderen noodgedwongen onder narcose behandeld. 

'We zien ontzettend veel stil kinderleed en onderverzorging', aldus kindertandarts Arie Riem. 

Kindermondjes vol etter, melktanden die getrokken moeten worden. Het is de dagelijkse realiteit voor kindertandarts Arie Riem.

'Het absolute dieptepunt was dat ik bij een kind van 1 jaar en 7 maanden de voortanden heb moeten trekken. Dit zijn voorbeelden om van te huilen', aldus Riem. 

Volgens hoogleraar preventieve tandheelkunde Cor van Loveren heeft veertig procent van de kinderen gaatjes, bij tien procent van de kinderen is het melkgebit zeer ernstig beschadigd. Ouders zijn vaak gemakzuchtig als het gaat om poetsen en ook wordt er teveel gesnoept. 

Roep om meer voorlichting

De Nederlandse Vereniging voor kindertandheelkunde wil dat er meer voorlichting wordt gegeven aan ouders. Dat gebeurde vroeger vaak bij het consultatiebureau, maar die preventie assistent werd op veel plekken weg bezuinigd. Toch is het belangrijk om jonge ouders bewust te maken van de risico's. 

Ook het Academisch centrum Tandheelkunde Amsterdam denkt dat voorkomen beter is dan genezen. 'We gaan kijken hoe we vanuit tandartspraktijken de consultatiebureau's en scholen beter kunnen voorlichten', aldus hoogleraar Cor van Loveren.