DES MOINES, IOWA - Wat zal ik er eens over zeggen. De Iowa State Fair - de braderie van de staat Iowa- is een bijzondere mix tussen een soort van huishoudbeurs voor boeren en spektakel. Een koe op ware grootte van boter, het grootste varken, het mooiste varken en de sterkste koe. Om maar een lukrake opsomming te geven van een aantal hoogtepunten. De verzengende hitte die op dit moment over de stad hangt verdrijft elke vorm van cynisme.

Ik verbaasde mezelf door bijvoorbeeld gefascineerd een uur rondom Big Roar te cirkelen. Zelfs nog een tijdje een geanimeerd gesprek met de eigenaar gevoerd. Big Roar was de terechte winnaar van de wedstrijd waarin het grootste varken van de staat werd gekozen:

Iets verderop, werd niet het grootste maar het mooiste varken gekozen. Onder grote publieke belangstelling:

Wat deze braderie eigenlijk bijzonder maakt is de aanwezigheid van grote hoeveelheden presidentskandidaten. Deze week vooral van republikeinse kant. Voordat ik vertrok sprak wannabe Ron Paul me nog snel even toe op het locale nieuws: hij is pro-life. Lees: tegen abortus en stamcelonderzoek. Het lijkt een belangrijk 'zieltjeswin argument' te zijn voor de kiezers die aanwezig zijn op de state fair. Massaal staan ze in de rij om een pro-life steunbetuiging te ondertekenen:

Reallife presidentskandidaten bleken ook vandaag al aanwezig te zijn. Ik heb ze gemist. Te druk met alle wedstrijden, want ik heb het nog niet eens gehad over de grootste pompoen en de wedstrijd mooiste varken tekenen. Morgen komt Mitt Romney, de mormoonse wannabe presidentskandidaat van de republikeinen. Ik ben benieuwd wat hij gaat doen. Het is toch een soort koninginnedag met ouderwetse oudhollandse spelletjes; het slaat niet echt ergens op, maar deelname levert een hoop sympathie op. Wordt vervolgd dus.