Apu Nahasapeemapetilon verdwijnt als personage uit cartoonserie 'The Simpsons', als we de geruchten in elk geval moeten geloven. Er is kritiek op hoe de Indiase supermarkteigenaar in het programma wordt neergezet. Apu zou een stereotype en zelfs racistisch zijn.

In Nederland gingen stripfiguren Sjors en Sjimmie Apu al voor. Ook zij kregen te maken met aanpassingen. Vooral het personage Sjimmie is door de jaren heen sterk aangepast.

Luister & lees ook:

Een bot door de neus

Voordat Sjimmie gemoderniseerd werd, had hij een rieten rok aan, een bot door zijn neus en sprak hij gebroken Nederlands. Volgens Robert Van der Kroft, vanaf de jaren 70 tekenaar van de strip, had dat te maken met het gebrek aan etnische diversiteit in Nederland. "Sjimmie is verzonnen in 1947. Dat was lang voordat er tv was en kleurenfoto’s waren."

Volgens Van der Kroft kan je makkelijk beredeneren waar het idee voor Sjimmie vandaan kwam. "Sjors ging naar een circus en daar komt hij Sjimmie tegen. Hij kwam uit een exotische familie. De enige exotische mensen in Nederland toen kwamen mee met Sinterklaas en dat waren de Zwarte Pieten. Eigenlijk als vanzelfsprekend werd van Sjimmie een soort Zwarte Piet gemaakt."

Lees & bekijk ook

Een eigen stijl

"Toen ik de strip overnam, kon ik er mijn eigen tekenstijl aan geven," zegt Van der Kroft. Vanaf de jaren 70 moderniseerde de striptekenenaar Sjimmie tot een gelijkwaardig personage aan Sjors. "Ik tekende wat ik buiten op straat zag. Ik woon in het centrum van Rotterdam. De mensen die ik op straat zag, tekende ik. Dat waren niet de figuren die mijn voorganger Frans Piët tekende."

De veranderingen van het personage kwamen uit eigen initiatief en niet onder druk of om kritiek. "Het was iets vanzelfsprekends. Iedereen maakte zijn strip naar aanleiding van wat hij om zich heen zag en dit was mijn wereld."

Apu

Van der Korft begrijpt de ophef rondom het personage Apu uit 'The Simpsons' wel. "Het ligt er wel aan voor wie je de strip, of in dit geval de tekenfilm, maakt. Ik maakte de strip Sjors en Sjimmie voor jongetjes die gelijk waren aan Sjors en Sjimmie, die zijn rond een jaar of 15. Zo is 'The Simpsons' ook voor een bepaald publiek, al bereik je met tv een groter publiek dan met een tijdschrift."

Volgens Van der Kroft is het belangrijk om altijd het doel van je tekeningen voor ogen te houden. "Als je goed nadenkt voor wie je je tekeningen maakt, ontstaat vanuit jezelf een soort zelfcensuur van dingen die je niet behandelt. Die zijn namelijk niet leuk voor het publiek waar je het voor maakt."