Alcohol is veel gevaarlijker voor de gezondheid dan we ons dat op dit moment beseffen. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid adviseert de volgende kabinetten om serieus te kijken naar het verder verhogen van de alcoholaccijns.

Het advies staat in een evaluatie van het ministerie van de huidige regelgeving voor de verkoop van drank. Daaruit blijkt dat Nederlanders minder zijn gaan drinken, dat is voor de staatssecretaris bewijs dat eerdere besluiten hebben gewerkt, zoals de leeftijdsverhoging van zestien naar achttien. Toch is er nog werk aan de winkel: als Nederlanders drinken, dan drinken ze excessief. 

Van Rijn maakt zich daar zorgen om. Drank is niet alleen slecht voor de lever en hersenen, maar het kan ook kanker en hart- en vaatziekten veroorzaken. Daarom zou niet alleen de accijns moeten worden verhoogd, maar moeten er ook minder verkooppunten van alcohol komen.

In Radio EenVandaag spreken we met psychiater Bram Bakker. Hij vindt dat het alcoholgebruik inderdaad moet worden beperkt, maar zegt dat de overheid daar rijkelijk laat mee is.