De zomer van 2010 is voor EenVandaag de periode om terug te kijken op die eerste tien jaar van deze eeuw: de jaren nul. Wie heeft op zijn eigen manier een stempel gedrukt op de eerste tien jaar van de 21e eeuw? In de EenVandaag Zomerserie ‘Van Nul tot Nu’ vandaag Gerie Smit die de brand in ’t Hemeltje in Volendam overleefde.

Oudjaarsavond 2000. Ruim 250 jongeren vieren feest in café ‘t Hemeltje op De Dijk in Volendam. Als rond middernacht overal in ‘t land het vuurwerk de lucht in gaat, zorgt het aansteken van een bos sterretjes in 't Hemeltje voor een rampzalig inferno. Veertien veelal jonge mensen komen bij de brand om het leven. Daarnaast zijn er bijna 180 gewonden, waarvan velen ernstig. 

Gerie Smit is een van de slachtoffers van de brand. Ruim 60 procent van haar lichaam is verbrand. Huid van haar benen moest getransplanteerd worden om haar rug, armen en handen te laten helen. Na enkele maanden in het ziekenhuis mag ze naar huis. De periode na de brand maakt veel indruk op haar en ze besluit haar ervaringen op te schrijven. 

In 2009 komt haar boek ‘Nieuwe Handen’ uit. Smit wordt door haar verbrande handen nog elke dag aan de brand herinnert, maar ze kijkt met een frisse blik vooruit. Ze is redacteur bij RTV Noord-Holland, werkt in de Pianobar van haar vriend en is zelfs bezig met haar tweede boek. Verslaggever Marc Schrikkema praat met Gerie over de brand en welke gevolgen dit heeft op haar leven.

Leest ook het weblog over de Zomerserie

Van Nul tot Nu - Gerie Smit