Op een markt in Italië ziet Billie van Katwijk tussen de stukken vlees een koeienmaag liggen. "Ik was meteen verliefd op de structuur van het materiaal." Daarom besluit zij, tot grote ergernis van andere kunstenaars in haar atelier, handtassen te gaan maken van dit orgaan.

"Ik had nog nooit zoiets prachtig moois gezien", vertelt Van Katwijk. Daarom klopt ze in Nederland aan bij verschillende slachthuizen. "Slachters geven mij zonder moeite koeienmagen mee."

YouTube-tutorials

Van Katwijk kijkt tutorials op YouTube waarin wordt uitgelegd hoe je leer maakt. Dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn. "Het ging ook enorm stinken in mijn atelier dus besloot ik samen te werken met een looier. Samen met haar is het mij gelukt om leer te maken van een koeienmaag: ventri-leer."

De koe heeft vier magen. Van drie van de vier magen is het gelukt om een handtas te maken. "Alle magen van de koe hebben een eigen functie en dus ook een andere structuur", weet Van Katwijk.

Close-up van de binnenkant van een koeienmaag. Foto: Studio Billie van Katwijk.

'Alles is materiaal en afval bestaat niet'

Het is niet de eerste keer dat Van Katwijk de grens opzoekt in haar materiaalkeuze. Eerder maakte zij van de crematie-as van haar opa porselein en momenteel is zij bezig met de ontwikkeling van 'natuurlijke' kleurstoffen, die uit het riool komen. 

"Ik geloof niet in afval", zegt Van Katwijk. "Alles is materiaal en kan materiaal zijn, daar wil ik mensen bewust van maken." Een bezoek aan een slachthuis of crematorium schrikt haar niet af. "Ik wil de wereld laten zien hoe mooi de binnenkant van een koeienmaag eruit ziet. Het blootleggen van dat ongezien materiaal vind ik belangrijker dan een vieze lucht: dat is tijdelijk."

Kijk & lees meer:

Recycling

Van Katwijk signaleert dat het voor veel ontwerpers een voorwaarde is geworden om bij de productie van collecties rekening te houden met het milieu. "Iedereen is bezig met duurzaamheid, en dat is een hele goede ontwikkeling maar we moeten hierin niet voorbij gaan aan esthetiek van materiaal."

De koeienmaag wordt bijvoorbeeld in de meeste gevallen verwerkt tot hondenvoer in Nederland. "En dat is eigenlijk zonde omdat we op die manier nooit kunnen genieten van de schoonheid van het orgaan."

info
clock 26-10-2018 14:13

De handtassen van Billie van Katwijk zijn tot en met zondag 28 oktober te zien in het kader van de Dutch Design Week op de Yksi expo op Strijp-S in Eindhoven.