"Serveer ongezond eten op een rood bord en je eet minder dan als je het op een wit bord serveert'." Dat zei professor Charles Spencer gisteravond in 'RTL Late Night'. Volgens de professor is rood een kleur die ons doet denken aan gevaar. Zo zijn stoplichten en spoorbomen ook rood. Door fastfood op een rood bord te serveren, zou je het signaal krijgen dat je niet verder moet eten. Martijn Rosdorff checkt deze uitspraak in de rubriek Feit of Fictie.

Roel Hermans is onderzoeker aan de Radboud Universiteit en is expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum. . Hij ziet een ontwikkeling in ons eetgedrag. Onderzoeken tonen aan dat sociale factoren invloed hebben op de hoeveelheid consumptie. Mensen eten meer van grote borden, drinken meer uit grote glazen. Ook blijkt dat mensen in gezelschap meer eten dan alleen. Toch gaat Hermans niet mee met Spence zijn stelling. Het effect dat hij meet is te zien uit zijn onderzoek, maar dat is slechts één keer uitgevoerd. Dat is voor Hermans niet genoeg om de stelling te onderschrijven.

Ook Eric Furth, hoogleraar eetstoornissen aan het LUMC, is niet overtuigd door het onderzoek van professor Spence: "In een laboratorium is een keer gebleken dat dit het geval is. Maar voor mij is dit absoluut niet voldoende om zo’n boude bewering te doen.”

Conclusie

Furth en Hermans vinden dat het noodzakelijk is dat het experiment in een andere setting herhaald wordt en ook plaats vindt buiten het laboratorium. Dan kan deze stelling feit worden. Voorlopig houden wij het op fictie.