Het stadje Vlaardingen was gisteren in rep en roer: hun drinkwater bleek besmet te zijn met de poepbacterie E. Coli. Dat is een bacterie die maagpijn en diarree kan veroorzaken en voorkomt in de ontlasting van mensen en dieren. In een tv-reportage van de NOS zagen we een inwoner die zich minder druk maakte, want zij was er namelijk van overtuigd dat ze was ingeënt tegen de bacterie. Kan dat wel? In Feit of Fictie zoekt Lammert de Bruin uit of een vaccinatie tegen E. Coli bestaat.

RIVM

De vaccinaties die de meeste kinderen krijgen, zijn opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Harald Wychgel van het RIVM, kan bevestigen dat inenting tegen E. Coli niet in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. “We vaccineren in Nederland ook alleen maar tegen virussen. Al weet ik natuurlijk niet precies over wat voor soort inenting die mevrouw uit het item van NOS praat.”

GGD

Ook Henk Visser, arts Infectieziektebestrijding van de GGD Rotterdam-Rijnmond, stelt dat iets als een vaccin tegen E. Coli niet bestaat. "Dat komt omdat het over het algemeen een zeer mild verlopende infectie is. De fabrikant zien er denk ik ook geen heil in om daar een vaccine voor te maken. Daarnaast komt E. Coli ook gewoon van nature in ons lichaam voor.”

Conclusie

De stelling dat vaccinatie mogelijk is tegen de E. Colibacterie, is fictie. Volgens het RIVM, zit dat vaccin in ieder geval niet in het Rijksvaccinatieprogramma en volgens Henk Visser, arts infectieziektebestrijding, bestaat zo’n vaccin simpelweg niet en is er ook nog eens geen behoefte aan.