In de soap Goede Tijden Slechte Tijden is een duurzaamheidsvlogger opgedoken. Het blijkt dat stichting Urgenda daarachter zit, een organisatie die zich inzet voor een beter klimaat. Bij een deel van het publiek valt die marketingstrategie niet zo lekker.

Urgenda werd landelijk bekend door de rechtszaak tegen de staat over het klimaatbeleid. Met die rechtszaak wilde de stichting een beter klimaatakkoord afdwingen. De rechter heeft de organisatie toen in het gelijk gesteld: de overheid moet meer doen om klimaatverandering tegen te gaan.

Urgenda gebruikt 'product placing' als marketingstrategie

Nu blijkt dat Urgenda ook op andere manieren hun doel probeert te bereiken. De stichting heeft een deal gesloten met RTL over een verhaallijn van een duurzaamheidsvlogger in de soap. De stichting zegt zelf dat daar geen geld voor is betaald, maar RTL geeft wel toe dat er betaald is voor de verhaallijn.  

Volgens Eva van Reijmersdal, specialist op het gebied van product placing, zoals deze vorm van marketing heet, is het niet uniek dat organisaties betalen voor een verhaallijn in soaps. “Er zijn verschillende redenen waarom product placement succesvol is. Mensen hebben meer aandacht voor het programma dan voor de reclameblokken. Bovendien zijn de series vermakelijk voor mensen, en uit onderzoek blijkt dat ze dan minder geneigd zijn om weerstand te bieden tegen beïnvloeding. Ze denken minder snel: ‘Is dit iets wat ik geloof?’”

Samenwerkingen vallen soms niet goed bij het publiek

Het is niet voor het eerst dat RTL een samenwerking aangaat met een non-profitinstelling. Twee jaar geleden betaalde de Dierenbescherming bijvoorbeeld voor een verhaallijn waarin GTST-personage Sjoerd Bouwhuis vijf asieldieren het zonnetje zet.

Toch valt af en toe zo’n vorm van reclame niet lekker bij het publiek. Zo kreeg de tweede film van Home Alone te maken met een storm van kritiek vanwege de samenwerking met een Amerikaanse vliegtuigmaatschappij. Van die film kan je je sowieso afvragen hoe succesvol de marketingcampagne is geweest. Want het verhaal gaat nu juist over de hoofdpersoon Kevin, die het vliegtuig mist en daardoor alleen thuis achterblijft.