Een interview met een 84-jarige kandidaat voor UKIP is zo zeer uit de hand gelopen dat het weleens meteen het einde van haar politieke carrière zou kunnen zijn.

De tachtiger Gisela Allen gaf een interview omdat ze zich kandidaat stelt voor de UK Independence Party (UKIP) voor de gemeenteraad van Glasgow. Maar al snel kreeg dat gesprek met de Sunday Herald een opmerkelijke wending.

Eerst pleitte ze voor castratie van geweldscriminelen en voor terugkeer van de guillotine op het stadsplein. Dat was nog tot daar aan toe. Vervolgens werd haar gevraagd naar haar mening over homorechten. En daar ging het mis. In een poging om uit te leggen waarom zij vindt dat homo’s hun seksuele voorkeur voor zichzelf moeten houden, werd ze steeds openhartiger over haar eigen seksuele voorkeuren.

“Ik ben niet anti-homo, maar hoe kun je dat een gemeenschap noemen? Wat iedereen tussen de lakens doet is een privé zaak. Je treedt er niet mee naar buiten. Denk je dat ik jan en alleman ga vertellen dat mijn seksueel ideale wezen een gorilla is? Als ik naar een dierentuin ga en ik zie een gorilla, dan slaan mijn hormonen helemaal op hol. Ik vind een gorilla heel aantrekkelijk.”

UKIP haastte zich te zeggen dat Allen dit op eigen titel heeft gezegd op haar eigen innemende en grappige manier maar dat het geen partijstandpunten zijn of visies die binnen de partij passen.