Een oud-topman van Facebook heeft spijt, sterker nog hij voelt zich schuldig, over het succesvol ontwikkelen van het platform. Op een bijeenkomst op Stanford University vertelde Chamath Palihapitiya over zijn schuldgevoel. Hij vindt dat sociale media, en Facebook voorop, een ontwrichtend effect hebben op de samenleving.

Palihapitiya  is niet de eerste ontwikkelaar van een innovatief product met spijt. De Nobelprijzen hebben we bijvoorbeeld te danken aan Alfred Nobel, de uitvinder van het dynamiet. 

Hij was rijk geworden door zijn uitvinding, maar kreeg hele slechte pers over zich heen. In zijn testament stelde hij vast dat zijn erfenis bestemd moest worden voor "hen die in het afgelopen jaar aan de mensheid het grootste nut hebben verschaft". Hieruit zijn de Nobelprijzen ontstaan.

Ook Robert Oppenheimer, ‘de vader van de atoombom’, had spijt van zijn vernietigende uitvinding. In een persconferentie in 1965 antwoordde hij op de vraag of het goed was dat er beperkingen moesten komen voor kernwapens: "Dit hadden we 20 jaar geleden moeten doen."

Dirk van Delft is directeur van Rijksmuseum Boerhaave. Hij vertelt over diverse wetenschappers die spijt hebben van de gevolgen van hun uitvindingen, zoals dus Nobel en Oppenheimer. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.