De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is door de rechtbank in Milaan veroordeeld tot zeven jaar cel en uitlsluiting van openbare functies. De zeven jaar is een jaar extra bovenop de eis van het Openbaar Ministerie. De zaak, ook wel "Rubygate" genoemd, heeft twee jaar geduurd. Is dit echt het einde van Berlusconi's politieke loopbaan?

Berlusconi stond terecht voor het runnen van een ‘georganiseerd prostitutiesysteem’ verbonden aan de zogenaamde "Bunga Bunga"-feesten. En bovendien voor het hebben van seks met het minderjarige escortmeisje Ruby (echte naam: Karima el Mahroug). Zowel Ruby als Berlusconi ontkenden seks met elkaar te hebben gehad, maar het Openbaar Ministerie zei dat het tegendeel blijkt uit getuigenissen en afgeluisterde telefoongesprekken.

Daarnaast werd Berlusconi beschuldigd van machtsmisbruik. Een veroordeling voor belastingfraude heeft Berlusconi al aan de broek. Is dit de dag waarop Berlusconi gedwongen wordt de politiek te verlaten? Of weet hij een weg te vinden om zijn hachje te redden, bijvoorbeeld via hoger beroep?

Overigens zal Berlusconi nooit in een cel gaan wonen; omdat hij boven de zeventig jaar is, mag hij zijn straf thuis uit gaan zitten. 

Uitspraak Berlusconi