Het Amerikaanse Hooggerechtshof bekijkt vandaag of de religieuze bezwaren van werkgevers tegen Obamacare terecht zijn. Oftewel: Obamacare staat wellicht voor de zoveelste keer onder druk.

Het gaat om werkgevers die religieuze bezwaren hebben tegen het vergoeden van anticonceptiemiddelen. Die zijn onderdeel van Obamacare. Werknemers hoeven hier niet aan mee te betalen.

Hoeveel zorgen moet de Amerikaanse president zich hier nu om maken? In Radio EenVandaag een gesprek met Amerika-deskundige van Instituut Clingendael, Willem Post.

update
clock 30-06-2014 16:53

Rechter luistert naar religieuze bezwaren

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft vandaag bepaald dat niet alle bedrijven verplicht kunnen worden om te betalen voor anticonceptiemiddelen voor hun werknemers. Dit omdat het in zou gaan tegen de vrijheid van religie.

Anticonceptie maakt deel uit van Obamacare. De meeste werkgevers in de VS zouden dit daarom moeten opnemen in de zorverzekering, zonder dat werknemers hieraan mee moeten betalen. Dit stuitte op religieuze bezwaren. Kleine bedrijven kunnen nu op religieuze gronden betaling weigeren.