De rechtbank in Lelystad doet vandaag uitspraak in de grensrechter-zaak. Het is voorlopig het laatste hoofdstuk in een zaak die vanaf het begin voor veel opschudding zorgde. Begin december overleed de grensrechter Richard Nieuwenhuizen nadat hij door aan aantal teamleden van een Amsterdamse voetbalclub werd mishandeld. Zeven minderjarige spelers en een voetbalvader zijn verdachten in deze zaak.

Al vanaf het moment dat de grensrechter overleed was er veel aandacht voor de zaak. Alle amateurwedstrijden in het weekend na zijn overlijden werden afgelast, PVV-leider Geert Wilders zei dat het geen voetbalprobleem maar een Marokkanenprobleem is en de KNVB startte de campagne 'Zonder respect geen voetbal'. 

Ook in de media was er veel aandacht voor de zaak. EenVandaag kijkt met Peter Vasterman, mediasocioloog aan de Universiteit van Amsterdam, terug op deze zaak.

EenVandaag onderzocht welke nieuwe regels scheidsrechters zelf willen invoeren om incidenten op het voetbalveld te verminderen. Bekijk de onderzoeken hier en hier.

Verslaggever Caroline van den Heuvel is aanwezig bij de uitspraak:

update
17-06-2013 14:03

Zeven verdachten hebben grensrechter geschopt

Van zeven verdachten staat vast dat ze grensrechter Richard Nieuwenhuizen hebben geschopt en geslagen. Dat oordeelde de rechtbank in Lelystad zonet. Bovendien overleed Nieuwenhuizen volgens de rechtbank door geweld, niet door een zeldzame afwijking aan zijn aderen.

update
17-06-2013 14:11

Straffen tot 6 jaar cel voor veroordeelden

De veroordeelden in de zaak-Nieuwenhuizen zijn veroordeeld tot straffen tot 6 jaar cel. El Hassan D. is tot zes jaar cel veroordeeld, zijn zoon Yassine D. tot twaalf maanden jeugddetentie (waarvan twee maanden voorwaardelijk) en de andere verdachten tot 24 maanden jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De advocaat van de verdachten spreekt van hoger beroep.