Het leek zo'n goed idee: veel groen in de vensterbank. Tot je ontdekte dat je geen idee had hoe je al die verschillende planten moet verzorgen. Herkenbaar? Je 'groene huisdier' hoeft gelukkig geen dorre dood te sterven, en dat is dankzij het plantenasiel.

"Veel planten worden in een opwelling gekocht", vertelt plantendeskundige Iris van Vliet. "Ik zie dat mensen vaak helemaal verliefd worden op een plant, zonder research te doen." Als de verzorging van zo'n plant te moeilijk blijkt te zijn, belanden ze regelmatig op straat.

Planten zijn geen ding

In 2016 begon Iris daarom een plantenasiel in haar foto-atelier in Amsterdam, met afgedankte planten die ze naast vuilcontainers zag staan. "Helaas zien mensen planten vaak nog steeds als een ding." Inmiddels is ze een bekende vlogger: als 'Mama Botanica' kreeg ze op Instagram binnen 3 jaar tijd ruim 50.000 volgers. In haar video's legt ze hoe je plantenproblemen kunt herkennen en oplossen.

Ook schreef ze een boek en geeft ze populaire workshops over planten stekken en verzorgen. Veel mensen kunnen daar wel wat hulp bij gebruiken. "Een plant op het toilet klinkt leuk, maar geen enkele soort houdt het vol in het donker. Zet er dus alleen een plant neer als je een raampje hebt, of verplaats je plant zo nu en dan naar het licht."

Herplaatsing

Het fenomeen plantenasiel waaide ook naar Zwolle over. Priscilla Vels vangt er momenteel 90 planten op, die ze verzorgt en voorbereidt op een herplaatsing. "Mensen brengen hier planten naartoe die soms al bijna dood zijn, door te veel water of te weinig licht, of te veel licht en te weinig water. Ook vind ik vaak afgedankte planten bij het huisvuil. Alsof het levenloze gebruiksvoorwerpen zijn. Die neem ik dan mee. Ik kan een levend wezen niet laten sterven."

Priscilla Vels runt in Zwolle het plantenasiel voor zieke en verwaarloosde planten
Bron: EenVandaag
Priscilla Vels runt in Zwolle het plantenasiel voor zieke en verwaarloosde planten

Het Zwolse plantenasiel voorziet in zo'n grote behoefte dat het onlangs een tweede vestiging opende. De planten die er het allerslechtst aan toe zijn, gaan met Priscilla mee naar huis. Daar heeft ze een speciale 'nursery'. "Ze mogen zo lang blijven als nodig is. Als de planten zijn aangesterkt, kunnen ze met een nieuwe eigenaar mee."

Alles verandert, ook een plant

Iris van Vliet ziet dat planten vaak worden weggedaan door het simpele gegeven dat ze groeien. "Ze krijgen een 'rare' uitloper of passen opeens niet meer in dat leuke potje. Dan verliezen ze hun schattigheid en ontstaat 'het gedoe', want ze moeten verpot worden. Terwijl in dat gedoe juist zoveel geluk zit verscholen."

Dat merkt ze aan de reacties van haar kijkers. "Na verloop van tijd krijgen ze echt een band met hun planten. Ze worden er enorm trots op."

De opkomst van de kamerplant

Volgens Iris hebben mensen steeds meer de behoefte om dichtbij de natuur te staan, vandaar de opkomst van de kamerplant. "Maar we komen van ver. In de jaren 90 was de trend een minimalistisch interieur met hooguit een enkele grote plant die de functie had van een mooi voorwerp. Het is dus niet zo raar dat bij veel mensen de kennis over plantverzorging ontbreekt."

"Soms denken mensen dat het niet goed gaat met een plant als er een blaadje afvalt, maar als dit maar een enkel oud blad is, is dat volkomen normaal en dus geen reden om de plant weg te doen." Er is volgens Iris dus geen enkele reden om je plant te vroeg op te geven, en dat laat het asiel goed zien. Veel planten worden er weer kerngezond.

Een levenslange band

Zelf kreeg ze de liefde voor planten van huis uit mee. "Ik groeide op in de huisjungle van mijn vader. Van hem kreeg ik als meisje een kamerden. Die is inmiddels 20 jaar en een van mijn favoriete planten.

Mensen realiseren zich volgens haar niet dat planten heel oud kunnen worden. "Zo heb ik stekjes in mijn huis groeien van een jadeplant, die zeker 100 jaar kan worden. Bij zo'n plant kun je al uit een enkel blad een hele nieuwe plant laten groeien. Geef je 'groene huisdier' dus niet te snel op, want met wat liefde en aandacht kan hij ouder worden dan jijzelf."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.