De beroemde Amerikaanse U-2 spionagevliegtuigen mogen toch niet in 2015 met pensioen. De toestellen moeten nog tot 2025 in de lucht blijven, omdat een vervanger te duur is en minder effectief blijkt. De U-2's hebben oorlogen voorkomen en oorlogen mogelijk gemaakt. Er is nauwelijks een toestel te bedenken wat een grotere invloed heeft gehad op de wereldgeschiedenis dan de oude U-2.

De eerste U-2's (in feite zweefvliegtuigen met een raket) spioneerden al in 1956 boven de toenmalige Sovjet-Unie. Ook maakten ze foto's van de Russische kernkoppen op Cuba tijdens de Cuba-crisis. Momenteel speuren ze boven Afghanistan naar bermbommen en rebellen, maar ook boven Iran om het nucleaire programma in kaart te brengen. Volgens experts vliegt de U-2 ook in Syrië, om de opstand in kaart te brengen.

De Lockheed-U-2-toestellen kunnen op 21 kilometer hoogte foto's maken en gesprekken afluisteren. EenVandaag spreekt met Christ Klept, militair historicus, en Kolonel Bertil van Geel, voormalig F-16-piloot, over de bijzondere U-2-vliegtuigen.