Zullen gemeenten in staat zijn om over krap twee maanden kwalitatief goede jeugdzorg te bieden? Dat is de vraag die staatssecretaris Van Rijn vanavond moet beantwoorden in de Tweede Kamer. 

Gemeenten nemen de zorg over van het rijk, maar afgelopen vrijdag bleek dat slechts 43 procent van de gemeenten hun jeugdhulpcontracten rond heeft. De rest denkt dat het de komende weken gaat lukken. Dat is later dan de oorspronkelijke deadline van 1 augustus. 

Ook heeft bijna niemand al iets van zijn of haar gemeente gehoord over de veranderingen. Dat zegt Marion Welling, beleidsadviseur Jeugd van de grootste, landelijke cliëntenorganisatie de LOC.

In Radio EenVandaag praten we met Welling over de aankomende veranderingen. Ook spreken we Thomas Rosdorff, transitiemanager in de regio IJsselland. Hoever zijn gemeentes nu echt met de overheveling? 

Ook spreken we met Jantine Kriens, voorzitter van de directieraad Vereniging van Nederlandse gemeenten. Is alle zorg gedekt voor 2015? Luister hier naar dat interview: