Er is een tweede geval van het potentieel dodelijke virus MERS in Nederland. Het gaat om vrouwelijk familielid van de eerste Nederlandse patiënt met MERS. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 

De gezondheidstoestand van de vrouw is stabiel. Ze wordt in isolatie behandeld in een ziekenhuis in Zwolle.

Beiden zijn besmet geraakt tijdens een reis naar Saoedi-Arabië. De twee deelden twee weken een hotelkamer. De vrouw bezocht er een dromedarissenboerderij. Dit dier is waarschijnlijk de bron van het virus. 

Gisteren werd bekend dat het virus Nederland heeft bereikt. Het RIVM maakte bekend dat een man met MERS in een Haags ziekenhuis wordt behandeld.

Midden-Oosten

In Saudi-Arabië is inmiddels bij 511 mensen de ziekte geconstateerd. Zeker 157 van hen zijn overleden. Het virus heeft zich vanuit Saudi-Arabië verspreid over buurlanden. Ook in Afrika, Europa en Azië zijn mensen ziek geworden. Allemaal nadat ze in het Midden-Oosten waren geweest. MERS-infecties kunnen ernstige longklachten veroorzaken.

Uitzending

Virologen van het Erasmus MC spelen een cruciale rol in de ontdekking en bestrijding van het MERS-virus. Ze maken overuren om er meer over te weten te komen. Volgende week gaan ze daarvoor naar de infectiehaard in het Midden-Oosten. EenVandaag liep mee in het laboratorium van Ab Osterhaus en Marion Koopmans.