De Tweede Kamer stemt in met wetsvoorstel D66 om naast het gebruik wiet nu ook de teelt te gedogen.

Behalve D66 waren onder meer PvdA, SP, GroenLinks, 50PLUS en de Partij voor de Dieren vóór. Regeringspartij VVD, CDA, PVV, ChristenUnie en SGP waren tegen.

Voor het eerst is er in de Tweede Kamer een meerderheid om wietteelt te gedogen: 77 parlementsleden stemden voor, 72 tegen. En dus lijkt er nu - na meer dan veertig jaar debat over dit onderwerp - een kentering van het softdrugsbeleid in Nederland in zicht.

De verkoop van wiet in coffeeshops wordt in Nederland al veel langer gedoogd, maar het kweken van de wiet die aan de coffeeshops wordt geleverd via de zogenaamde ‘achterdeur’ is nog wel illegaal. Volgens D66 is dit een rare spagaat. Zij wilden dat het kweken van wiet nu ook gedoogd gaat worden, en uiteindelijk wil de partij de wietteelt zelfs legaliseren. 

Het plan is dat de productie strafbaar blijft, maar dat de teelt bij gecontroleerde telers (‘vergunninghouders’) niet langer wordt vervolgd. Telers moeten dan belasting gaan betalen, worden gecontroleerd op kwaliteitseisen en het idee is dat de coffeeshops uiteindelijk alle wiet gaan aankopen via deze vergunninghouders.

Sinds de invoering van de Opiumwet in 1976 mag je in Nederland vanaf 18 jaar per dag vijf gram wiet of hasj kopen bij een coffeeshop. De shops (ongeveer 600) mogen een maximale voorraad van 500 gram softdrugs in huis hebben. In de praktijk is dat voor een deel van de coffeeshops te weinig om aan de vraag te voldoen. De totale jaaromzet van alle coffeeshops wordt geschat op 1 miljard euro. 

Vanmiddag stemde de Tweede Kamer De wet moet nog wel eerst naar de Eerste Kamer. Vanavond in EenVandaag reageert Vera Bergkamp (D66) op de uitslag van de stemming.