“Frustrerend en onbevredigend”. Bij VVD-kamerlid Ockje Tellegen druipt de frustratie er af. Collega’s Omtzigt (CDA) en Karabulut (SP) vliegen kamerlid Kuzu (groep Kuzu-Öztürk) in de haren. Ja, de stemming zit er op woensdagochtend in de Suze Groenewegzaal goed in, als de Tweede Kamer deskundigen ontvangt voor een gesprek over de buitenlandse financiering van Nederlandse moskeeën. Conclusie: er is twee jaar tijd verloren gegaan.

De Tweede Kamer maakt zich al lange tijd zorgen over de invloed van salafisten (een orthodoxe stroming binnen de islam) op Nederlandse moslims. Salafisme zou een opstapje zijn naar radicalisering. Via de financiering van de bouw van Nederlandse moskeeën probeert deze  fundamentalistische stroming, vooral populair in de Golfstaten, haar positie in ons land te versterken, zo wordt verondersteld. Voorbeelden zijn de Rotterdamse Essalam-moskee (Dubai) en de Blauwe Moskee in Amsterdam-West (Koeweit).

Is dat echt zo? Twee jaar geleden neemt de Tweede Kamer een motie van Gert Jan Segers (ChristenUnie) aan, waarin minister Opstelten wordt gevraagd om dat nu eens duidelijk te krijgen. Een jaar (!) later pas begint het gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksbureau Rand een onderzoek, dat uiteindelijk afgelopen maart door Opstelten’s opvolger Van der Steur word gepresenteerd. Conclusie: ‘we hebben eigenlijk geen idee.’

De heer Hoorens van Rand is woensdag één van de gasten van de Kamer. Hij geeft schoorvoetend toe dat het niet gelukt is om er een vinger achter te krijgen. Ergernis bij een meerderheid van de Kamer. Wat hebben de ‘gerenommeerde onderzoekers’ dan in vredesnaam gedaan?

De heer Driss Tabghi (aanwezig namens Marokkaanse moskeebezoekers) beaamt de praktijk dat genereuze buitenlandse investeerders moskeeën ‘kapen’ door de nieuwbouw te financieren. Wie betaalt, bepaalt immers. Een andere genodigde, journalist Carel Brendel, legde op zijn website al meerdere financiële lijntjes van Golfstaten naar ons land bloot. Yasin Elforkani, van het Contactorgaan Moslims en Overheid, beweert op de bijeenkomst dat één telefoontje voldoende is om met hem mee te gaan naar moskeeën en daar cijfers in te zien.

Samenvattend: moskeebezoekers beamen het probleem, het is ook door journalistiek onderzoekswerk aangetoond en de moskeedeur staat wijd open voor onderzoek. En toch is de Kamer geen steek verder. Twee jaar tijd verloren.