Truc I:Oplichters hebben een nieuwe truc gevonden om mensen geld af te pakken: De oplichters zijn vooral uit op de ‘stelletjes profielen’. Je kent ze wel, enorm suf: ‘Henk en Carla’, samen 1 Facebook account.   

Wat de boeven dan doen is een profiel maken enkel op naam van Henk, met zijn foto's, en ze sturen alle vrienden van het oude account een vriendenverzoek.

Die accepteren natuurlijk, en dan begint de fraude: inzamelingen voor verjaardagen, geld nodig want paspoort gestolen in het buitenland, doneren voor een ziek kind, even geld lenen. Het neemt hand over hand toe, aldus de Fraudehelpdesk, dus wees alert. 

Truc II

Een bericht van de FBI, dus echt!

“Businesses have lost billions of dollars to fast-growing scams where fraudsters impersonate company executives in emails that order staff to transfer to accounts controlled by criminals, according to the U.S. Federal Bureau of Investigation.”

Boeven zijn er maar druk mee, sociale media. Iets ingewikkelder dan de vorige fraude maar zeer lucratief, en een zeer kleine pakkans, aldus de FBI. Bijna 2,5 miljard euro, 18 duizend bedrijven, in zo’n 80 landen, het is groot en wordt nog veel groter. Wat doen de boeven: ze lichten een bedrijf helemaal door.

De Facebook van de secretaresses, administratief personeel, de bazen. Alles weten ze, feestjes, auto’s met wie ze bevriend zijn, wie waar op vakantie gaat. Vervolgens maken ze een vals emailadres aan op naam van de grote baas van het bedrijf en sturen ze een mail naar een medewerker: eerst een beetje slijmen, leuk feestje gister, nieuwe auto, leuk! Dan, een half uurtje later: maak met spoed dit enorme bedrag over naar firma zusenzo op dit rekeningnummer!!

De bedragen lopen uiteen, van een paar duizend piek tot echt tientallen miljoenen. En het lukt. In veel gevallen. Zie ook het cijfer van 2.5 miljard dollar dat er volgens de FBI mee gemoeid is.