Al 56 dagen onderhandelen VVD, D66, GroenLinks en het CDA over een nieuw te vormen kabinet. En tot vandaag kwam er niets inhoudelijks naar buiten. De onderhandelaars en secondanten lieten niets los, anders dan  dan de gebruikelijke uitspraken als ‘er worden stappen gezet’, de sfeer is goed en vooruitgang is geboekt’. 

Een kleine twee maanden zijn de onderhandelaars onder leiding van verkenner Edith Schippers nu bezig. Tot de vorming van een nieuw kabinet ligt de politiek behoorlijk stil. Het demissionaire kabinet past op de winkel, mag geen nieuw beleid ontwikkelen en in het parlement zijn de meeste onderwerpen controversieel verklaard. Iedereen wacht op witte rook uit de Stadhouderskamer.

En haast hebben de onderhandelaars niet. Waarom wordt er geruime tijd onderhandeld? En is het erg dat er zo’n tijd geen kabinet is?  We vragen het Jack de Vries, communicatiestrateeg, oud-perschef van premier Balkenende en lid van het formatieteam destijds. Ook spreken we Carla van Baalen, hoogleraar parlementaire geschiedenis en formatiedeskundige.

Lees de blog over de formatie van politiek redacteur Miriam Heijnega, 'Het is begonnnen'.