Eigenlijk had Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum, het duo al opgegeven.  Maar nu zijn de twee schilderijen van Vincent van Gogh gevonden, zo’n 1800 kilometer van huis in het Italiaanse Napels. 

Het gaat om de werken Zeegezicht bij Scheveningen’ (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884-1885), die veertien jaar lang spoorloos waren. “Ze zijn terecht! Daar durfde ik niet meer op te hopen”, zegt Rüger in een persverklaring.

De doeken verkeren in ‘relatief goede staat’, meldt het Van Gogh Museum. Zeegezicht bij Scheveningen is wat beschadigd: in de linkeronderhoek is de verf afgebroken. Het andere doek is ongeschonden op wat kleine beschadigingen aan de randen na.

Diefstal

In 2002 werd het Van Gogh Museum beroofd van de twee schilderijen. Met behulp van een ladder kwamen de dieven via een raam naar binnen. Drie jaar later werden de Nederlandse mannen Octave D. en Henk B. veroordeeld voor de daad. De rechter baseerde zich daarvoor op getuigenverklaringen, afgeluisterde telefoongesprekken en DNA-sporen. De locatie van de schilderijen bleef echter onbekend.

In 2010 zei het hoofd van de Italiaanse politie-eenheid die zich bezighoudt met de bescherming van cultureel erfgoed tegen het Parool dat de Napolitaanse maffiabende Camorra waarschijnlijk betrokken was bij de diefstal.

Nu, na veertien jaar, zijn ze eindelijk gevonden tijdens een operatie van de Italiaaanse Guardia di Finanza, het team dat georganiseerde criminaliteit onderzoekt. Waar de schilderijen in de tussentijd geweest zijn is volgens het Van Gogh Museum onduidelijk.

Schaduwzijde kunstwereld

Wanneer de schilderijen weer te zien zijn in het Van Gogh in Amsterdam is nog niet bekend. Ze moeten misschien nog als bewijs dienen in een opsporingszaak tegen georganiseerde misdaad in Italië. Volgens minister Jet Bussemaker zullen de doeken ‘heel snel’ terugkomen naar Nederland. Bussemaker noemt de vondst fantastisch: “Niemand had eigenlijk durven dromen dat ze zomaar onverwachts tevoorschijn zouden komen.”

Arthur Brand is kunstroofexpert en kent de kunstwereld maar al te goed. Ook de schaduwkant ervan: de gehaaide handelaren, geraffineerde vervalsers, de maffia en zelfs terroristen. In EenVandaag een gesprek over deze lelijke kant van de kunstwereld.

Directeur Van Gogh Museum bedankt Italiaanse politie

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.