Wereldwijd keken miljoenen kijkers naar de Deense tv-serie Borgen. Die draaide om de lotgevallen van de fictieve eerste Deense vrouwelijke premier Birgitte Nyborg, haar spin-doctor, haar mede-politici en omringende journalisten. 

Het Noord Nederlands Toneel heeft als eerste de rechten verkregen om de tv-serie te bewerken voor het theater. Het Gronings gezelschap maakt van dit politieke drama een tien uur durend theaterevenement. Een risicovol en vernieuwend theaterconcept: welke doelgroep durft deze marathonsessie aan?  

 

In EenVandaag gesprekken met regisseur Ola Mafaalani en cast over de fysieke uitdaging om 10 uur lang op het podium te staan en deze megatekst uit het hoofd te moeten leren.

En met oud-spindoctor en CDA-politicus Jack de Vries , die verklaart waarom miljoenen kijkers wereldwijd smulden van de intriges, machtsstrijd, ambities en idealen in het fictieve Borgen. Hoe realistisch is de serie en hoe herkenbaar zijn de Deense dilemma’s voor de Nederlandse politieke arena: in hoeverre wordt idealisme op de proef gesteld door water bij de wijn te doen? Hoe gebruiken journalisten en politici elkaar? En hoe combineer je werk en privé?

Bekijk hieronder de trailer van seizoen 1 van de TV-serie Borgen: