Zowel televisiemaker Gijs van Dam als journalist Jelle Brandt Corstius worden niet vervolgd. Van Dam werd door journalist Jelle Brandt Corstius in het kader van de #MeToo-discussie beschuldigd van het drogeren en verkrachten van de journalist. Die zou hebben plaatsgevonden tijdens opnames van het televisieprogramma Villa BVD in 2002.

Beide mannen deden aangifte tegen elkaar. Brandt Corstius tegen Van Dam vanwege drogering en seksueel misbruik in 2002. Van Dam tegen Corstius vanwege smaad. Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft de twee aangiften onafhankelijk van elkaar onderzocht en besloten geen vervolging in te stellen. 

reactie
clock 19-07-2018 09:18

Verklaring Jelle Brandt Corstius naar aanleiding van de beslissing van het OM:

"Ik wist dat mijn zaak na zestien jaar niet gemakkelijk te bewijzen zou zijn. Sterker nog: het was juist een van de redenen dat ik in mijn publicatie in Trouw van 23 oktober de naam van mijn verkrachter niet genoemd heb. En ja, het is uiteraard frustrerend om voor leugenaar te worden uitgemaakt op de nationale televisie. Het is, zoals ik al in Trouw schreef ‘mijn woord tegen het zijne’. Dat geldt niet alleen voor mijn zaak, maar dat geldt voor de meeste mensen die zijn misbruikt. Ik heb geen seconde spijt van mijn stuk in Trouw. Ik kan alleen maar hopen dat het andere slachtoffers zal helpen om het zwijgen te doorbreken. ‘De straf op zwijgen duurt levenslang,’ mailde iemand mij. Van die straf ben ik nu verlost."

Geen informatie die aangifte Brandt Corstius ondersteunt

Het OM stelt: "Er is geprobeerd om 16 jaar na dato toch zo veel mogelijk getuigen te horen, onder anderen mensen die destijds bij het televisieprogramma werkten waaraan zowel Brandt Corstius als Van Dam waren verbonden in die tijd. Ook zijn mensen uit de privésfeer gehoord. Dit onderzoek heeft echter geen informatie opgeleverd die de aangifte van Brandt Corstius op het punt van dwang of drogeren in voldoende mate ondersteunt."

Volgens het Openbaar Ministerie kunnen beiden heren een artikel-12 procedure starten om via het Hof alsnog vervolging af te dwingen.

'Ik ook. Maar ik kan het niet vertellen'

De zaak kwam aan het rollen nadat journalist Jelle Brandt Corstius een open brief publiceert op de voorpagina van trouw. Het heet: ik ook maar ik kan het niet vertellen. Hierin schrijft hij in het prille begin van zijn carrière te zijn gedrogeerd en verkracht door een collega. 

In het programma De Wereld Draait Door reageert hij voor het eerst. Hij zegt het verhaal al twee jaar in zijn bureaulade te hebben. Hij vertelt dat hij al sinds de affaire rond de van misbruik verdachte comediant Bill Cosby maar dat #MeToo het laatste zetje gaf. Tegen Matthijs van Nieuwkerk verklaart hij: “Ik ben verkracht en meer dan dat kan ik eigenlijk niet zeggen”. 

'Ik ben heus niet de enige'

Brandt Corstius hoopt dat niet alleen ik maar ook andere jongens, mannen en ook vrouwen uiteraard met dit soort verhalen naar buiten komen. Volgens Brandt Corstius wilde hij Van Dam met het verhaal niet straffen. “Het was om te voorkomen dat die hufter dit nog vaker onderneemt. En dat gedeelte heb ik niet kunnen bestrijden. Hij loopt nog steeds rond.” 

De journalist stelt in het interview dat wanneer de tv-maker hem had gebeld met excuses hij het stuk niet had gepubliceerd. “Als hij dit weekend na dat stuk mij had gebeld en had gezegd sorry Jelle ik weet niet wat me bezielde ik ben een enorme hufter ik ben ziek ik moet geholpen worden, want ik ben heus niet de enige, (…) had ik dat stuk waarschijnlijk niet eens geplaatst" 

Beschuldigde tv-maker ontkent en doet aangifte

Daags na het interview in DWDD reageert Gijs van Dam in Pauw. Hij noemt het een ‘gelogen verhaal’ en doet aangifte van smaad tegen Brandt Corstius. Hij werd voor hem uit het niets gebeld door de adjunct hoofdredacteur van Trouw die hem vertelde over de beschuldiging. 

Hij ontkent niet dat ze seks hebben gehad. “Maar dat was wederzijds want we hebben in een dronken bui in bed gelegen en dat was het”, aldus Van Dam in het televisieprogramma Pauw. "Er is niemand verkracht, er is niemand gedwongen. Dat is niet gebeurd.”

Brandt Corstius is na deze uitzending woedend. “Het was werkelijk onwerkelijk om een van de traumatische gebeurtenissen gereduceerd te zien tot een potje gezelligheid,” aldus de journalist op twitter. Ook hij kondigt aan alsnog aangifte te doen.