De Turkse militaire operatie in de Syrische plaats Jarablus zorgt voor woedende reacties onder Syrische Koerden. Het Turkse leger wil de Syrische plaats vrijmaken van IS-leden, maar de operatie richt zich ook op de Koerdische Democratische Unie Partij. Deze partij streeft naar een Koerdische autonome staat, waar het in Syrië kans op hoopt te hebben nu het IS steeds verder wegdringt.

Recent nog bevrijdden Syrische Koerden de plaats Manbij, dat door IS werd bezet. Deze plaats ligt iets ten zuiden van Jarablus. De Turkse operatie zorgt echter voor een wig tussen de aansluiting van grote Koerdische gebieden aan de Turkse grens. 

De Turkse operatie heet “Euphrates Shield”, of ‘Het schild van de Eufraat’. De naam is niet zomaar gekozen en lijkt inmiddels meer op de Koerden dan IS te wijzen. De rivier loopt vanuit Syrië langs Jarablus Turkije binnen. Het is voor de Turken een scheidslijn. 

De Koerden die zich in het gebied bevinden moeten van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken naar de oostelijke zijde van de rivier trekken, om te voorkomen dat de Koerden een omvangrijk aaneengesloten territorium aan de Turkse grens krijgen. En het al dan niet innemen van de plaats Jarablus is daar essentieel in.

De Turken worden gesteund door Amerikaanse adviseurs en gevechtsvliegtuigen. Dat is opmerkelijk, aangezien de Turkse operatie zich ook expliciet richt tegen Koerden die de Amerikanen in Syrië juist steunen in de strijd tegen IS. Volgens strategisch expert Rob de Wijk zijn de Koerden uiteindelijk de verliezer door deze operatie, met name door de steun van Amerika aan Turkije. 

Amerika is er alles aan gelegen om Turkije aan boord te houden als partner in de strijd tegen de Islamitische Staat, dat nog steeds grote delen van Irak en Syrië in handen heeft. Na de militaire coup in Turkije voelt Erdogan zich niet gesteund door het westen, door weifelende reacties uit Europa en Amerika.

Volgens Rob de Wijk kan Turkije door het uitblijven van steun uit het Westen juist innigere banden aangaan met Rusland, dat Amerika’s tegenstrever is in het Midden-Oosten. En dus geeft Amerika nu steun aan zowel Turkije, als hun Koerdische tegenstander.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.